3/8/10

7 ουρανοί,













































Τραγουδώ βαθιά μου -Γιάννης Χαρούλης





At first glance the Enso -- an ancient, sacred Zen symbol -- may appear to be nothing more than a circle. Yet when painted by a skilled artist, it becomes much more than that, representing the oneness of life, the beginning and ends of all things, the connectedness of existence, It symbolizes enlightenment, strength, elegance, the Universe, and the void; it can also symbolize the Japanese aesthetic itself. As an “expression of the moment” it is often considered a form of minimalist expression.

Mε μια βιαστική ματιά το Enso -ενα αρχαιο, ιερό σύμβολο του Ζεν- φαίνεται τίποτα άλλο παρά ένας απλός κύκλος. όταν όμως ειναι ζωγραφισμένο από δεξιοτέχνη καλλιτεχνη, μετατρέπεται σε κάτι περισσότερο. Συμβολίζει την ενότητα της ζωής, την αρχή και το τέλος όλων των πραγμάτων, την διασυνδεση που υπαρχει στην Υπαρξη και όλα τα όντα και φαινόμενά της. Συμβολίζει επίσης τη δύναμη, τη φώτιση,
την κομψότητα, το Σύμπαν και το Κενό, Ή μπορεί ακόμα να συμβολίζει το φεγγάρι. Επισης, συμβολίζει την ίδια την γιαπωνέζικη αισθητική και την λιτή, απέριττη αποτύπωση της στιγμής.
Ο καλλιτέχνης που εχει ζωγραφίσει τα συγκεκριμένα τα έχει ονομάσει ως "θαύματα που συμβαίνουν μέσα σε μια στιγμή..............................". Για μένα συμβολίζουν και τους στίχους του όμορφου αυτού τραγουδιού και ιδιαιτερα αυτους :

"....τόση καλοσύνη
γύρω μου κι εντός
απο του Παντός
τη μεγαλοσύνη........."




>
</Υ. Γ Τα παρακάτω είναι σχόλιο από το Μολυβάκι αλλά από μόνα τους είναι όλοκληρη αναρτηση! Ευχαριστω Μολυβάκι μου!
Το σύμβολο αυτό του ΤΑΟ λοιπόν, θεώρησα ότι είναι ο ουροβόρος όφις.
Ερμητικό σύμβολο, «Εν τω Παν», που έχουν υιοθετήσει πολλές θρησκείες και φιλοσοφίες.Η γλώσσα των συμβόλων άλλωστε…μιλάει αρχετυπικά μέσα μας.
Για τους Αλχημιστές υποδηλώνει την απόλυτη ενότητα, την έννοια της ψυχής του κόσμου.Ο Ουροβόρος συνεχίζοντας να καταπίνει την ουρά του, κάποια στιγμή θα φτάσει στο κεφάλι του και θα εξαφανιστεί.
Συμβολίζει τον κύκλο του Όλου, που εκτινάχθηκε και κινείται σαν σπείρα, μέχρις ότου να φτάσει στο ύστατο σημείο που θα επιστρέψει πάλι πίσω από εκεί που ξεκίνησε, για να εξαφανιστεί μέσα στο Απόλυτο, από το οποίο εκτινάχτηκε αρχικά.
Πολλοί πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύει την δημιουργική ώθηση της νέας αρχής, αλλά και την σοφία. Κάποιοι το έχουν συνδέσει και με την ανανέωση και την αναγέννηση επειδή το φίδι έχει την δυνατότητα να αλλάζει δέρμα.
Μια άλλη άποψη είναι ότι το κυκλικό του σχήμα υποδεικνύει την εκπνοή και την εισπνοή του Ινδού Βράχμα, του Κοσμικού Δημιουργού, του θεού της επέκτασης. Όταν ο Βράχμα εκπνέει οι κόσμοι εμφανίζονται, και αυτό συμβολίζεται με την κατερχόμενη φορά του σώματος του φιδιού, ενώ η ανερχόμενη φορά του συμβολίζει την άνοδο και επιστροφή των κόσμων προς το πνεύμα.Η σπειροειδής αυτή κίνηση είναι αιώνια και δείχνει την εξέλιξη της ζωής μέσω των κύκλων του χρόνου.
Ο ίδιος ο κύκλος αντιπροσωπεύει την τελειότητα και την αποκατάσταση της συμπαντικής αρμονίας, καθώς επίσης και το Απεριόριστο, από το οποίο όλα προέρχονται και στο οποίο όλα επιστρέφουν.Το Α και το Ω.Η
Γκαγιάτρι που εγώ ξέρω, ξεκινάει με την φράση: "Ω Συ που υποβαστάζεις το Σύμπαν, που από Σένα όλα εκπορεύονται, και σε Σένα όλα επιστρέφουν..."Κανένα σχόλιο...
Επίσης συμβολίζει και τον κύκλο που ενώνει τον συνειδητό με τον υποσυνείδητο νου.
ΜΕ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ ΝΑ ΣΥΜΦΙΛΙΩΘΟΥΜΕ ..... "