22/6/10

Η κρυφή αρμονία


Τα κύματα που πέφτουν με ορμή πάνω στα βράχια δεν είναι εντελώς άτακτα όπως φαίνονται στην αρχή , στο απρόσεκτο και βιαστικό μάτι.
Γι’ αυτό δεν μπαίνουν και τιμωρία άλλωστε.
Όλο τιμωρημένα θα ήταν.Φαινομενικά, η αστάθεια, η αταξία και η μη-κανονικότητα είναι το κύριο γνώρισμά τους. Η μη-προβλεψιμότητα των κινήσεών τους ονομάστηκε χαοτική συμπεριφορά και η επιστημονική τους προσέγγιση οδήγησε στην θεωρία του Χάους.Χάος είναι η απρόσμενη μεταβολή σε μια τακτική και σταθερή φυσική διαδικασία και προκύπτει όταν μεταβληθούν, έστω και ελάχιστα, τα αρχικά δεδομένα ενός δυναμικού συστήματος.

Μια αναπλαισίωση, δηλαδή.
Εμ βέβαια.
Αφού αλλάζει ένα μέρος του συστήματος, το σύστημα θα μείνει το ίδιο?
(Σύστημα, επίσης, θεωρείται κι οποιοδήποτε σύστημα σχέσεων στο οποίο ανήκει ένα πρόσωπο, ένας άνθρωπος. Η οικογένεια, η ερωτική σχέση, η φιλική σχέση, το επαγγελματικό περιβάλλον.Κάθε ένα από αυτά τα συστήματα δεν είναι απλά μια ομάδα ανθρώπων που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Είναι μια σύνθετη ολότητα με δική της δομή, κανόνες και στόχους, στην οποία οι αλληλεπιδράσεις των μελών είναι εξίσου - αν όχι περισσότερο- σημαντικές από τα δρώντα μέλη. Είναι όλα αυτά δυναμικά συστήματα.Και σε αυτά τα συστήματα σχέσεων, ισχύει το ότι αν υπάρξει η ελάχιστη μεταβολή σε κάποιο μέλος θα αλλάξει όλο το σύστημα.Το πόσο και πώς θα εξαρτηθεί από πολλές μεταβλητές. Αλλά ξεφεύγουμε πάλι.)

Λοιπόοον.
Οι επιστήμονες προσπαθώντας να κατανοήσουν πώς μια απρόσμενη μεταβολή έστω και ελάχιστη έχει τέτοια αποτελέσματα, οδηγήθηκαν στην ανακάλυψη μιας κρυφής τάξης που εντέλει ορίζει τη συμπεριφορά των συστημάτων αυτών.
Έχουν μια μορφή κανονικότητας τα κύματα, σε μπλε φόντο υπενθυμίζω, που οι μαθηματικοί του χάους ονομάζουν παράξενο ελκυστή (strange attractor).
Το ίδιο ισχύει στο σχήμα των νεφών,
στην καθημερινή ζωή,
στις τιμές του χρηματιστηρίου,
στη ροή του ποταμού,
στις μεταβολές του καιρού,
στη ροή του αίματος,
στις διαδρομές των αστραπών,
στην ομαδοποίηση των άστρων σε γαλαξίες.
Αυτοί οι παράξενοι ελκυστές έχουν λεπτομερή δομή σε όλες τις κλίμακες μεγέθυνσης αν και εμφανίζουν μια άπειρη πολυπλοκότητα. Σχήματα που φανερώνουν μια καθαρή αταξία αλλά και ένα είδος τάξης.

Η μορφή τους μοιάζει σαν δύο φτερά μιας πεταλούδας ή σαν ένα είδος διπλής έλικας. (αυτή η εικόνα δεξιά είναι το σχήμα ενός παράξενου ελκυστή, η μορφή κανονικότητας, που λέγαμε πιο πάνω, η κρυφή τάξη που ορίζει τα φαινομενικά ασταθή, μη προβλέψιμα και ά-τακτα στις κινήσεις τους δυναμικά συστήματα, σαν τα κύματα για παράδειγμα).)
Αυτή η διαπίστωση έφερε και την προσπάθεια γεωμετρικής αναπαράστασης της έννοιας του χάους. Έτσι γεννήθηκαν τα σύνολα Mandelbrot και διάφορα περίπλοκα γεωμετρικά σχήματα, τα fractals που παρουσιάζουν την ιδιότητα της αυτό-ομοιότητας, το να είναι δηλαδή όλο το σχήμα όμοιο με ένα ή περισσότερα τμήματά του.

Μάλιστα.
Δηλαδή, όλα αυτά σημαίνουν ότι και ΕΓΩ μια τόσο λεπτεπίλεπτη και πολύχρωμη πεταλούδα, είμαι ένας παράξενος ελκυστής?
Είμαι μορφή κανονικότητας μέσα στη μη-κανονικότητα του Χάους?
Του Σύμπαντος?
Έχω μια κρυφή τάξη μέσα στη φαινομενική αταξία μου?
Εν Αρχή ην το Χάος, είπαν.
Ή εν Αρχή ην ο Λόγος?
Το μόνο βέβαιο είναι ότι όλα αλλάζουν, είπαν οι άλλοι.
Τα πάντα ρει, είπε κι ο παλιός αγαπημένος μου
Αααααααααααααααα.

Είναι και το φαινόμενο της πεταλούδας, που κάποια σχέση πολύ σημαντική έχει με αυτη την θεωρία του Χάους. Πεταλουδίζει η πεταλούδα στο Νότο, βρέχει στα Ανατολικά και πλημμυρίζει ο Βορράς. Και η Δύση πληρώνει τα σπασμένα... Ανεπιβεβαίωτες, επιστημονικά, πληροφορίες λένε πώς η πεταλούδα και το φαινόμενό της είναι η ίδια η θεωρία του Χάους.......
(Είναι κι ένας που ονειρεύτηκε ότι ήταν πεταλούδα και μετά δεν ήξερε ποιος ήταν, αν ήταν η πεταλούδα ή δεν ήταν και κάτι τέτοια. Αλλά πάλι ξεφεύγω...Κανονικότητα μέσα στη μη κανονικότητα σου λέει μετά..... )
Δεν μας παρατάνε όλοι, λέω εγώ.
Άμα πια.
Η πεταλούδα είναι πεταλούδα με δύο φτερά.
Τέλος. ..........

Η ΟΜΟΡΦΙΑ των ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ και των ΦΡΑΚΤΑΛΣ .......


Trentemoller- MISS YOU