31/1/11

ΆτιτλοSalvator Dali-Persistence of Time


Ανδρέας Εμπειρίκος, ποιητής της περιφημης γενιάς του '30.Εισήγαγε το ποιητικό ρεύμα του Υπερρεαλισμού στην Ελλάδα.Έλεγε για τον Υπερρεαλισμο πως είναι "μια πραγματική επανάσταση πειθαρχημένη, με δράση ανταποκρινόμενη σε πλήρη και αυτοκέφαλη θεωρία και με συνειδητές επιδιώξεις.

"[...] Ιδού ποιος είναι ο πρώτος αντίκτυπος της ενατένισης του νέου κόσμου που ανοίγει μπροστά μας η εφαρμογή του Σουρρεαλισμού.  Και όταν λέμε νέος κόσμος εννοούμε στο πνευματικό επίπεδο, κάτι εντελώς ανάλογο με την ανακάλυψη του Κολόμβου, με την διαφορά ότι ο Σουρρεαλισμός με “τον ψυχικό αυτοματισμό του διά του οποίου εκφράζει την αληθινή λειτουργία της σκέψης” είναι ένας τρόπος συνεχούς και κατά βούληση προκαλουμένης ανακάλυψης. Με άλλα λόγια οι Αμερικές του δεν έχουν όρια. Είναι ατελείωτες, άπατες και κυριολεχτικά αχανείς καθώς το ασυνείδητό μας, που υπάρχει μέσα μας και του οποίου την ύπαρξη και το περιεχόμενο δεν γνωρίζουμε.
“[...] Ας μη δυσαρεστηθούν μερικοί στενόμυαλοι επαναστάτες, μα δεν βλέπω για ποιο λόγο πρέπει ν’ αποφεύγουμε τα προβλήματα του έρωτος, του ονείρου, της τρέλλας, της τέχνης και της θρησκείας εφόσον τα εξετάζουμε από την ίδια με εκείνους μοίρα – την Επανάσταση.”
 
 Όμως αυτο που δεν ειναι ιδιαιτερα γνωστό για αυτον είναι πώς ηταν ο πρώτος Έλληνας ψυχαναλυτής, αποδεκτός παγκοσμίως ως ο πρώτος "διδασκων ψυχαναλυτής". Πιστεύω του ήταν μια παγκόσμια πολιτεία  «όχι πολιτικής μα ψυχικής ενότητος με ανέπαφες τις πνευματικές και εθνικές ιδιομορφίες εκάστης εθνικής ολότητος, εις μίαν πλήρη και αρραγή αδελφοσύνη εθνών, λαών και ατόμων, με πλήρη σεβασμό εκάστου».


Μην ντρέπεστε την ενδόμυχή σας αλήθειαLife is real-Ayo

5 σχόλια:

φτερό στον άνεμο... είπε...

- ενδόμυχη αλήθεια
- αλήθεια ενδόμυχη
- ενδομυχαλήθεια
- ο Εμπειρίκος υπό το πρίσμα της Πεταλούδας
- η Πεταλούδα υπό το πρίσμα του Εμπειρίκου
- Μην ντρέπεστε
- Ντρέπεστε?
- Life is real
- Real is life
Δεν μου έρχονται άλλα.
:)

Silena είπε...

η ψευδαίσθηση της αλήθειας...

και μια ευχή για καλό μήνα

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

κάπως έτσι ειναι ο υπερρεαλισμός φτερουδακι μου!
η "λεγομενη "αυτοματη γραφή".
Ξεκινας και γραφεις, σα να αφηνεσαι, αφηνεσαι και καποια στιγμή καταφερνεις να σπασεις και να "ξεχασεις" ακομα και τον αυστηροτερο δικαστη και κριτη και μπάτσο που παρακολουθει ολες τις σκεψεις και κινησεις σου με αυστηρο, επιτιμητικο ύφος: τον ιδιο σου τον εαυτο...
κι εκει αρχιζει και βγαινει η βαθυτερη σου αληθεια.
σαν παιχνιδι με τις λεξεις ξεκιναει, οπως εκανες κι εσυ...
φιλια πολλα
Υ.Γ μουσικο προγραμματακι καιρο εχουμε να κανουμε!
Καλο μηνα!

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

και μονο να κατανοησουμε πως αυτο που παιρνουμε για αληθινο ειναι μη αληθες
ειναι ψευδαισθηση
ε
λιγο δεν ειναι...
καλο μηνα Σιλενα!
ομορφες εμπνευσεις σου ευχομαι
και χαρα
πολυ χαρα στη ζωή σου....

kelly alamanou είπε...

love this song!
kisses.